Трета ежемесечна всеобхватна проверка на територията на страната с цел намаляване на тежките пътни инциденти започна днес. В нея участват всички контролни органи - МВР, Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", Агенция "Пътна инфраструктура", НАП и Агенция "Митници".

Вижте снимки >>

Днешната проверка е свързана с решение през септември във връзка с вземането на спешни мерки относно тежките пътни инциденти и намаляване техния брой с всеобхватни проверки, в които участват институциите, които имат отношение към контрола на пътя, каза пред журналисти Росен Рапчев - държавен експерт от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Тези проверки целят промяна на поведението на всички участници в движението, посочи Рапчев. Той допълни, че контролните органи работят заедно, всяка по своите компетенции, като се извършва контрол както на водачите на превозни средства, така и на товарите.

Акцент в проверките е и техническата изправност на превозните средства във връзка със зимните условия на пътя. Служители на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" водят с водачите и пътниците в превозните средства комуникация относно опасностите, ако не са поставени обезопасителни колани и опасностите през зимните месеци и усложнени метеорологични условия, каза още Рапчев.

Снимка: БТА

Мащабните акции целят да покажат, че държавата работи с целия си ресурс, отделно цели превенция, като се обърне внимание на хората за опасностите на пътя, допълни Росен Рапчев.

Снимка: БТА

Еднодневната проверка започна от 88-ми км на автомагистрала "Струма".

Снимка: БТА

Снимка: БТА