Жена на 49 години, пострадала при инцидент в цех на оръжейния завод "Арсенал" АД, е с опасност за живота, съобщи на брифинг пред журналисти в Казанлък Таня Димитрова, районен прокурор на Районна прокуратура - Стара Загора.

Вследствие на инцидента жената е получила разкъсно-контузни рани в коремната област и на лявата ръка. Оперирана е и се намира в Отделението по реанимация и интензивно лечение в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Христо Стамболски" в Казанлък. При инцидента е пострадала и друга жена на 53 години. Тя е с фрактури на показалец и среден пръст на дясна ръка и изгаряния, проведено е лечение и към момента вече е изписана от болничното заведение.

Злополуката е станала около 11:20 часа в цех 130 на завод 4 на "Арсенал" АД в Мъглиж. По първоначални данни в цеха се е извършвало пресоване на капсулвъзпламенители и при изваждането им от пресата на работната маса се е получило кратко възпламеняване, което е нанесло травмите на пострадалите, обясни Таня Димитрова.

Двете жени са с дългогодишен стаж в предприятието. По думите на Димитрова в завода се преминава всекидневен инструктаж. В този цех се провежда изделие, съставено от различни видове смеси на взривни вещества. На мястото са се намирали и други работници, но не е имало непосредствена опасност за тях при инцидента. Димитрова каза, че става дума за незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Започнати са неотложните действия по разследването, извършват се разпити и оглед на местопроизшествието след обезопасяване на района, допълни Димитрова. Първоначалният срок за разследване е двумесечен.