Причината за катастрофата на бомбардировача Су-34 в Ейск е попадане на птици в двигателите му, което е довело до възпламеняването му.

Разследващите органи в Русия съобщиха, че в момента на излитането две чайки са ударили двигателите на самолета. Части от птиците са открити от експерти при оглед на останките от бомбардировача. Това обстоятелство е довело до запалване на един от двигателите на самолета, което е причинило катастрофата му, съобщиха разследващите органи.

Полетът на катастрофиралия Су-34 на 17 октомври е бил тренировъчен. Самолетът не е бил въоръжен. Малко след излитането пилотите са съобщили за горящ двигател. Те са успели да катапултират преди самолетът да се разбие в близост до жилищна сграда и да предизвика пожар от първия до деветия етаж в нея.  В резултат загинаха 15 души, а ранените са повече от 20.

Шест дни след инцидента друг руски изтребител - Су-30, се разби в жилищен район в сибирския град Иркутск. Машината се заби в двуетажна къща, а двамата пилоти загинаха. Няма жертви сред населението. Инцидентът също стана по изпитателен полет.