Руски военен самолет падна върху двуетажна къща в сибирския град Иркутск. Загинали са и двамата пилоти, съобщи министерството на извънредните ситуации, цитирано от ТАСС и БТА.

Инцидентът е станал по време на изпитателен полет след ремонт на Су-30. Няма жертви сред населението. Избухнал е пожар, който е обхванал около 200 кв. метра, но е бил бързо овладян.

От министерството уточниха, че самолетът е паднал в чертите на града, в сектора на частното застрояване - върху дървена жилищна сграда. 

След самолетната катастрофа 150 къщи в града остават без ток. Две семейства, пострадали от катастрофата на Су-30, ще получат по 100 000 рубли, губернаторът на региона Игор Кобзев, цитиран от Газета.ру.

Отломки на местопроизшествието, при което руски изтребител Су 30 се разби в Къща в Иркутск, Русия, неделя, 23 октомври 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Следственият комитет образува дело на основание нарушаване на правилата за безопасност на движението и експлоатацията на въздушния транспорт, а прокуратурата започна разследване.

Това е вторият подобен инцидент в рамките на шест дни, посочва Ройтерс. Миналия понеделник изтребител Су-34 падна пред жилищен блок в южния град Ейск, близо до Украйна, при което загинаха най-малко 15 души. Пожарно-спасителните екипи успяха да да спасят 68 души, а повече от 360 души бяха евакуирани, съобщи на 18 октомври пресслужбата на министерството а извънредните ситуации .

Ейск се намира на брега на Азовско море, което отделя Южна Украйна от Южна Русия.