Двама души загинаха при пожари в села в Сливенско и Хасковско през изминалата нощ, съобщиха областните дирекции на МВР.

Мъж от котленското село Ябланово е станал жертва на пожар тази нощ, съобщиха от пресцентъра на областната полиция в Сливен. Жителят на селото (51 г.) е обитавал метална барака, пригодена за живеене, отоплявал се е с печка на твърдо гориво. Сигнал за инцидента е получен на 29 декември в 1:50 часа. Произшествието е ликвидирано в 2:40 часа от един екип на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Котел. Унищожени са бараката и домашно имущество. Извършен е оглед, няма данни за умишлени действия. Най-вероятната причина за пожара е небрежност при боравене с отоплителен уред.

От областната полиция в Сливен оповестиха, че ще има засилено полицейско присъствие в празничните дни и предупредиха хората да бъдат внимателни при използване на пиротехнически изделия, устройването на новогодишната украса и безопасната експлоатацията на отоплителните уреди.

Същевременно стана известно, че мъж на 68 години е загинал при пожар в дома си в димитровградското село Великан, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Хасково. Сигналът за пламъци в къща в селото е подаден тази нощ в 0:20 часа. На спешния телефон е позвънила 40-годишна жена, която съобщила, че гори къщата на баща й.

На място незабавно са изпратени спасителни екипи. След потушаване на огъня, на легло в една от стаите на дома е открит обгорял труп на мъж. По първоначални данни от огнеборците, пламъците са лумнали от незагасена цигара от леглото. Предстои аутопсия на трупа, образувано е досъдебно производство, допълват от полицията.

Предишният трагичен инцидент със загинал в пожар в Хасково бе на 12 декември. Тогава в къща на булевард "Стефан Стамболов" в областния център, след погасяването на пожара в ранния следобед, също в легло бе открит обгорелият труп на собственика на имота - 49 годишен мъж.