Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са пострадали при тренировъчни стрелби, съобщи bTV.

"По време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон "Столник"-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО. Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро", заявиха в съобщение до медиите от службата след появата на новината. 

Инцидентът е станал в петък. Учението е било с картечни пистолети. Вероятно става дума за стрелба от много близко разстояние по метални мишени. Според източниците на bTV, проектилът се удря в метала, раздробява се и се връща, ранявайки гардовете.

Единият служител на НСО е уцелен в крака, а другият - във врата.

От НСО заявяват, че занятията са осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м на 25 метра. От службата подчертават, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на НСО е възложена вътрешна проверка по случая.

Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.

Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София. Оттам вече са образували досъдебно производство.

Това е пореден инцидент, свързан със службата за охрана. Преди седмица излезе експертизата на Европейския център за транспортни политики за катастрофата с автомобил на НСО, в който е бил Кирил Петков.

Преди месеци пък имаше катастрофа и с другия съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Тогава инцидентът е част от верижна катастрофа на магистрала "Тракия". Ударят се три автомобила, а Василев е в средната кола, която бе с ударена броня. Инцидентът бе лек и се размина само с материални щети.

Преди две години имаше и катастрофа с кортежа на Румен Радев. Тежкотоварен автомобил се блъска в кола на Националната служба за охрана точно на 3 март 2022 г.