Двама полицаи и един пожарникар са пострадали леко при пожара в парижката катедрала "Нотр дам". Това бе съобщено от Пожарната служба в Париж в Twitter. "След повече от девет часа ожесточени сражения, близо 400 пожарникари в Париж стигнаха до края на ужасния пожар", пишат тази сутрин пожарникари от Париж. Научаваме, че двама полицейски служители, освен пожарникар, са леко ранени, пише "Фигаро". "Огънят е напълно овладян. Той е частично изгасен, остават остатъчни огнища", каза говорител на пожарната пред Франс прес.

Следователи вече изслушват работниците, извършвали ремонтни дейности в парижката катедрала "Нотр Дам", в която вчера избухна пожар, пише френският вестник "Фигаро", позовавайки се на прокуратурата в Париж.

Започнало е разследване за неумишлен палеж, заявиха от прокуратурата, като вниманието на разследващите се фокусира върху версията, че пожарът е започнал от строителното скеле над покрива на катедралата.

Според архитекта Филип Вилньов, ръководещ ремонтните дейности в "Нотр Дам", не е имало хора на скелето в момента на избухването на пожара, пише вестник "Паризиен".

Граждани снимат Нотр Дам след пожара

Снимка: БТА

Пожарът в парижката катедрала "Нотр дам" бе овладян, според някои от медиите за 9 часа, а според други за 12 часа. "Опасността от възникване отново на пожар е изключена", заяви държавният секретар на министъра на вътрешните работи, цитиран от "Фигаро".

Нотр Дам след пожара

Снимка: БТА

Папата се моли за католиците във Франция и за парижкото население. Посланието бе написано тази сутрин в Twitter от директора на пресцентъра на Светия престол. "Папата е близо до Франция и се моли за френските католици и парижките жители под шока от ужасяващия пожар, опустошил катедралата "Нотр Дам". Той се моли за всички онези, които се опитват да се справят с тази драматична ситуация", написа в Туитър Алесандро Джизоти. 

Трябва да си поставим кратки срокове, не 10 или 15 години, а 3 години, за да реставрираме и вдигнем отново катедралата Нотр Дам. Това отсече бившият министър на културата на Франция Жак Ланг. "Чувам от вчера, как щяло да е нужно десетилетие - това е смешка! Трябва ни кратък срок, както сме правили преди за постройките от изключителна важност", каза Ланг.

Той даде пример с катедралата в Страсбург, чиято западна фасада в продължение на век била закрита от строителни скелета. "По време на моя мандат за 3 години хората в Страсбург най-сетне преоткриха фасадата. Трябва да се направи същото и тук, да си отпуснем не 10, не 15, а три години, като се облегнем на изключително сериозни научни изследвания, и като вземем кредити", каза Ланг.

Международната преса днес осъмна с чела за пламъците и сълзите около разигралия се ужас в Париж.