Трети ден след инцидента на пешеходна пътека в София не е ясно чия собственост е дипломатическата кола, която удря пресичаща жена с малко дете в ръцете.

Кадрите от случилото се на 13 декември пред Царския дворец показаха как автомобил с червен регистрационен номер бута жената. При падането тя не изпуска от ръце детето, което е на гърдите й в чанта тип кенгуру, но от видеото се вижда как то удря глава в жълтите павета.

Dir.bg опита да провери твърденията на потребители в социалните мрежи, че регистрационният номер на автомобила, който започва със СС7744, е на представителството на Малта в България.

Според Наредба № I-181/ 03.12.2002 г. на МВР за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица, която е публикувана в сайта на ведомството,  съчетанието от първите две букви СС обозначава "МПС на консулски представителства и техни служители, които имат статут на консулски длъжностни лица и притежават лична консулска карта, издадена от МВР". А първите 2 цифри са код за държавата, на чиято мисия е регистриран автомобилът. Според няколко неофициални публични регистъра на 77 отговаря Малта.

Средиземноморската държава не разполага с посолство в София, а от нейно име отговаря генерален почетен консул - адвокат Борислав Боянов. Dir.bg се свърза с неговата кантора, откъдето уточниха, че по-рано днес той е заминал в чужбина и може да коментира само по телефона.

"Представителството на Малта в България разполага с един единствен автомобил, в чийто регистрационен номер присъстват цифрите 77, но той не е участвал в инцидента на бул. "Цар Освободител", каза адвокат Боянов.

По думите му в България има коли на много държави, чиито дипломатически регистрационни номера също съдържат код 77. На въпрос на Dir.bg дали това е станало факт след някаква промяна в законовите уредби и представителствата на кои други страни, освен Малта, ползват номера с тези цифри, почетният генерален консул на Малта отговори, че такава информация би могло да даде Министерство на външните работи.

За регистрацията на моторни превозни средства обаче отговаря МВР, така че Dir.bg потърси информация по казуса от Главна дирекция "Национална полиция". Въпреки че първоначално от там отговориха, че ще проверят за автомобилите на коя държава се ползва код 77, по-късно заявиха, че всичко, което могат да съобщят, е записано в Наредбата за регистрация и отчет на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица. А в нея не са описани кодовете на съответните държави.

Така реално възможност да се разбере по официален път на кое чуждо представителство е лекият автомобил и кой е шофьорът, блъснал майката с бебето в ръце, на практика няма.

Dir.bg ще отправи питане и до пресцентъра на Министерството на външните работи.