Шест дни вече няма следа от 25-годишния Емил Боев, който изчезна по време на фестивала "Сурва" в Перник. От днес доброволците, координирани от брата на мъжа - Мартин Боев, сменят тактиката - слизат от гората и ще търсят само в града. Причината - всички местности над Перник вече са обходени. Към момента са останали 40-50 доброволци и апелът на Мартин е, ако е възможно, да пристигнат още хора на помощ. По думите му полицията вече не изключва и версията на брат му да е навредено. Семейството не е далеч от мисълта и да обяви награда за намирането на изчезналия Емил, но подобно решение ще обсъди едва след консултация със специалисти дали да го направи, кога и как. Призивът на Мартин Боев и близките на издирвания млад мъж е перничани да откликнат, ако се наложи да отворят дворовете и мазетата си за претърсване.

- Каква е последната информация, която можете да оповестите във връзка с издирването на брат Ви?

- В планината доста обходихме. Служби, термокамери, кучета - всичко, което можеше да се пусне в планината, се пусна. Нямаме никаква следа в планината и затова се връщаме обратно в града. Доброволците се разделихме на екипи с маршрути. Имаме гидове от Перник. Полицията и пожарната ни съдействат. Отбелязали сме съмнителни места, които ще се проверяват. И апелираме - перничани, доколкото им е възможно и удобно, да ни съдействат при това търсене, защото ще се наложи да влизаме в блокове, в дворове. Трябва да изключим тази опция.

- Апелирате за съдействие хората да отварят мазетата и дворовете си, за да претърсите?

- Да, то е строго индивидуално. Просто да съдействат по какъвто начин могат, ние ще се опитаме да сме максимално прозрачни и да подходим максимално с уважение. И другият ми апел е - ако може повече доброволци да дойдат. Но, ако дойдат, задължително да прочетат инструктажа, който ми е на личната страница, защото в момента самосиндикални активности от отделни личности просто не ни вършат работа.

- Колко доброволци търсят заедно с Вас в момента?

- Между 40 и 50. От София, доста хора има и от Перник. В момента има поне 25 човека с мотокросове горе в планината, които продължават да търсят, и поне още 30 човека от града.

- Полицията има ли вече някакви съмнения, че може да има криминален елемент, някакви версии?

- Споделят, че може на Емил да му е навредено на този етап. И те не знаят, просто казват, че и това е възможен сценарий. В който и аз също вярвам. Засега нямаме никаква следа нито в едната насока, нито в другата.

- Може ли да има криминален елемент в изчезването?

- Засега нищо, което да говори, че има със сигурност криминален елемент.

- Брат Ви с какво се занимаваше?

- Помага за създаването на скейтпаркове, имат си група, която иска да изгради мрежа от скейтборд паркове из цяла България. Много страстен любител на спорта, на скейтборда.

- Той получавал ли е някакви заплахи от някого, имал ли е конфликт преди да изчезне?

- Не, въобще. Със сигурност това се е зачертало засега като опция да е някой, който да е знаел, че Емил е на тази локация и да е чакал удобен момент. Или да е получавал заплахи - не, защото аз имам достъп до неговите акаунти, няма нищо такова в съобщенията му.

- Вярно ли е, че е имало скарване с негов приятел преди да изчезне?

- Нямаме доказателства нито, че се е скарал, нито че не се е скарал. Имало е нещо, но в момента е твърде неясно, защото все пак е било "Сурва". И двамата са пили, имаме ги на камера, че е имало сборичкване, което накрая завършва с прегръщане. Въпросът е, че са били много пияни. Последният човек, който го е виждал, просто няма спомени къде го е видял последно и накъде е тръгнал.

- Какво точно показва записът на камерата?

- На камерата той е в гората - въпросът е дали се връща обратно към града. Има такъв вариант и затова продължаваме да търсим в града в момента.

- Той отдавна вече е изтрезнял и не е малко дете, за да не се обади и да не се появи.

- Със сигурност. Затова вече всички сценарии са на масата. Всички ни съдействат. Полицията. Кметът лично дойде до локацията, където Емил последно е видян. От Столична община пратиха екипи с термодронове. Това стана във вторник. Оттогава доста понамаля акцията в планината, но в момента доброволци продължават. В началото бяха много. Във вторник направихме масивна операция, при която обходихме района на рудника, в 3 км радиус от последната точка, където е видян. Продължаваме да търсим. Продължаваме да пробваме всички възможни сценарии.

- Семейството Ви обмисля ли да обяви награда?

- На този етап е на масата и този въпрос, само че е деликатен и трябва да видим как точно да го направим. Защото тук не става дума за дете на 8 години, а за 25-годишен мъж и трябва специалисти да кажат мнението си - как точно, какво точно. Опитваме се оптимално да направим всичко.