Инцидентът станал в понеделник около 19 часа в благоевградското село Лисия, където пострадалият отишъл да сече дърва. Мъжът поставил пиратките в дънера на дървото, за да може да го разцепи по-бързо и лесно, и ги запалил. Не се отдалечил достатъчно обаче от взривната вълна и бил поразен нея. Истински късмет извадил, че експлозията не го убила на място, коментираха жители на с. Лисия.
Веднага му е оказана първа помощ от спешен екип и с линейка е транспортиран до благоевградската болница. По спешност е настанен в хирургия с комбинирани травми - първично инфектирани наранявания по лицето, главата и гръдния кош. "Изхвърчалите парченца при взривяването са се набили в тъканите, поразени са участъци до кости, плюс ефекта на взривната вълна", обясни дежурният хирург д-р Димитър Димитров.
Според лекаря в конкретния случай с едновременното взривяване на голям брой пиратки се е получил много голям заряд и съществува реална опасност пострадалият да е получил мозъчен кръвоизлив, загуба на слух, попадане на чужди тела в организма.
"Пострадалият по нелеп начин пациент прилича на атентатор-самоубиец. В клиниките на Израел, където работех допреди година, често съм виждал такива случаи след терористични актове", коментира още хирургът.
По думите му човек трябва да знае как да борави с пиротехнически средства, те са опасни и могат трайно го да увредят .
Това е първият случай от началото на годината на приет в болницата в Благоевград с тежки наранявания от пиратки пациент.