Пробата за алкохол с дрегер на 42-годишния шофьор, който катастрофира в старозагорското село Хрищени в нощта на събота срещу неделя, е показала 1,42 промила в издишания въздух. Това съобщи на брифинг окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Сигналът за инцидента е подаден около 23.20 часа в събота. Водачът губи контрол върху лекия автомобил "Волво" на прав участък. Колата излиза извън пътното платно и се удря челно в железобетонна ограда. На място загива 7-годишната дъщеричка на 42-годишния мъж, а той и 9-годишният му син са транспортирани в болницата в Стара Загора.

"На шофьора е взета кръвна проба, чиито резултати все още се очакват. Поради състоянието му не е можело да бъде взета на място проба за наркотици. Бащата е с травма на главата и счупен шиен прешлен. С него не могат да се провеждат каквито и да било действия", обясни прокурор Атанасов.

По думите му, скоростта, с която се е движила колата, ще бъде установена от назначената по случая автотехническа експертиза.

"7-годишното момиченце е изпаднало от колата при удара в циментовата ограда и е загинало на място, а братчето й се е заклещило между седалките в колата. То е с множество фрактури - политравми", каза още окръжният прокурор на Стара Загора.

Той обясни, че по закона бащата може да получи между 3 и 20 години "лишаване от свобода" в зависимост от това по кой член от Наказателния кодекс му бъде повдигнато обвинение.

"Ако наблюдаващият прокурор прецени, че се касае за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие, то предвиденото наказание е от 3 до 15 години затвор. Ако има евентуален умисъл - от 5 до 20 години", уточни Дичо Атанасов.

"Прокуратурата се опитваме да променим наказателно-съдебната доктрина в посока всички тези деяния да не минават под формата на "непредпазливи", посочи окръжният прокурор.

От думите му стана ясно, че "когато един водач под влияние както на алкохол, така и на наркотици се качи на автомобила, той следва да предполага, че неговите възприятия са различни от шофьор, който не е употребявал субстанции. Това означава, че трябва да носи отговорност за евентуален умисъл, а не непредпазливо деяние", обясни Атанасов.

Според него водачи, които са установени, че употребяват такива вещества и управляват моторно превозно средство, закона да се промени и автомобилът да бъде конфискуван, като доказателство за извършване на престъпление, независимо от неговата собственост", категоричен е още той.