Български гражданин, загубил се на територията на Румъния, е открит след издирвателна акция, съобщи МВР.

Мъжът е локализиран и открит в добро общо физическо състояние между градовете Бекет и Дабулени. До откриването на мъжа се стигна в резултат на добра координация между българските и румънските оператори на Единния европейски номер за спешни повиквания 112. Сигналът е подаден от група български граждани, които били в Румъния.

Около 09:40 ч. сутринта вчера те разбират, че техен близък, който страда от деменция, се е качил на автомобила им и е тръгнал в неизвестна посока.

Обезпокоени незабавно търсят помощ на тел. 112, но клетката на мобилния оператор прехвърля обаждането им към центъра в България. Служител на Единния европейски номер за спешни повиквания в София приема обаждането и осъществява връзка с румънските си колеги с молба да бъде задействана необходимата оперативна процедура по издирване. Шест часа по-късно мъжът е локализиран и открит в добро общо физическо състояние.

МВР напомня, че при избиране на Единния европейския номер за спешни повиквания 112 в пограничните райони е възможно обажданията да попаднат в център за обслужване на спешни повиквания в съседна държава. Това се дължи на факта, че в някои погранични райони сигналите на мобилните оператори в съседната държава са по-силни.

За да се избегне този проблем е необходимо да настрои ръчно мобилният апарат на мрежата на телекомуникационния оператор, на който сме абонат. Това ще гарантира, че при избиране на телефон 112 сигналът ще бъде пренесен до центъра за спешни повиквания, обслужващ съответната територия.