Тази година са засечени рекорден брой нарушители по време на баловете. Те са 1 057. За сравнение - през 2019-а санкционираните са били 908, през 2018-та - с 300 по-малко, а през 2017-та година - едва 400.

26 май - 17 часа и 18 минути. Камера на светофар в София засича поредната кола с абитуриенти в нарушение - неправилно превозване на пътници.

Снимка: Скрийншот

Както всяка година - и тази това е най-масовото нарушение по време на баловете. Обобщението е на "Пътна полиция".

"Във всички тези случаи знаем, че има нарушение както за пътника, така и за водача на превозното средство. Това, което най-често се случва, е да се пътува в автомобил, в който се надвишава броят на пътниците, за които е предназначен автомобилът", обясни инсп. Мария Ботева от "Пътна полиция" пред NOVA.

Освен за неправилното придвижване, зрелостниците и техните водачи се санкционират и за това, че са без колан. Тази година има и изненади.

"В няколко случая имаме неправилно пресичане на платното за движение от пешеходци абитуриенти , така че имаме девет такива случая", каза още Ботева.

В София има най-много нарушители на пътните правила. Във Видин най-малко. Велико Търново също е сред отличните с минимален брой нарушители.

"Това го отдаваме, най-вече, на засиленото полицейско присъствие. Абитуриентите бяха съпровождани от полицейски автомобили с включени светлинни устройства. Полицейските автомобили всяват респект и в самото движение, не допуснахме да има произшествия", каза началникът на "Пътна полиция" - Велико Търново Радостин Върбанов. 

Добрата новина е, че няма загинали абитуриенти на пътя. Станали са три катастрофи с петима леко ранени.