Две деца са пострадали заради неправилното използване на пиротехника в Бургас и са докарани в болницата. При единия случай фойерверк гръмва в лицето на 9-годишно дете.

"Майката докара детето в Спешното отделение. Имаше изгаряния по лицето и увреждане на едното око. Приехме го, промихме раните и го обезболихме, защото болките са много големи. Извикахме офталмолог по спешност, който установи, че травмите на окото не са много сериозни. Има засягане само на външния слой. Детето беше изписано в добро състояние", обясни пред bTV д-р Николай Добрев, лекар в спешното отделение на УМБАЛ-Бургас. "Майката беше изключително притеснена и не успя да каже как е станал инцидентът. Детето също не можеше да каже заради стреса", добави той.

При друг случай пиратка гръмва в ръката на 14-годишно дете от Несебър. То е минало през ортопед. Имало е разкъсвания на ръката. Детето е в отделението и се лекува.

Най-фрапиращият случай е от София - 3-годишно момченце остана без два пръста на ръката заради пиратка. То е и с разкъсно-контузна рана на дясната ръка в резултат на употреба на пиротехнически средства от двама мъже на 40 и 44-годишна възраст, съобщи вчера МВР.

"Пиротехниката - това са взривни вещества. Не трябва да се използват от и покрай деца. Могат да разкъсат кожата, крайници, да увредят трайно зрението, димът е вреден за дихателните пътища. Отговорността е на родителите, обществото и държавата, за да не използват деца пиротехника", подчерта д-р Николай Добрев.