Умишлено са повредени шест от камерите за видеонабюдение, монтирани на входовете и изходите на Перник, съобщи директорът на ОД на МВР ст.комисар Димитър Попов. Повредената техника е в кварталите "Радина чешма" и "Калкас".

"Подобно нещо не се е случвало в нито един град в страната досега. Във всички градове, където има поставено такова наблюдение, камерите работят и са от полза на всички. В Перник обаче това не се случи. А те са от голяма полза на служителите на реда" - каза ст. комисар Попов.

Все още не са заловени извършителите.

Системата за видеонаблюдение бе монтирана тази пролет. Камерите са общо 50. 10 от тях са на входовете и изходите на Перник. С камери е опасан и центърът на града. Технологията е ново поколение. Софтуерът има функции за издирване и разпознаване на автомобилите по регистрационните им номера, както и анализ на интензивността на движението. Целта на системата е да осигури по-сигурно място за живот на хората в града, като намали значително престъпността и нарушаването на обществения ред. Според ст.комисар Попов видеонаблюдението помага изключително много в работата на полицията.

От Областната дирекция на МВР представиха и анализ на пътнотранспортните произшествия, станали в областта от 1 ноември 2017 г. до 1 април тази година, на база на които шофьорите могат да си направят изводи как да карат, предаде zapernik.com.

За посочения период с най-голям процент - 13,94 % са пътнотранспортните произшествия с блъскане в предпазна ограда (мантинела). Следват произшествия при неспазване на дистанция - 11,55% и сблъскване под ъгъл между моторни превозни средства - 10,76 %.

От показателя "Метеорологични условия" се вижда, че най-висока е аварийността при облачно (39,04 %) и ясно време (34,66 %), което води до извода, че катастрофата настъпва вследствие на нарушения на скоростните режими.

Показателят "Недостатъци на пътните условия" показва, че процентите на пътнотранспортните произшествия, настъпили по вина на пътноподдържащите фирми, са много ниски. Основно катастрофи настъпват по пътища първи клас (47,86 %). Там е и най-високият травматизъм - 75 % от загиналите и 25 % от ранените.

По състояние на пътното покритие, статистиката показва още, че аварийността на територията на област Перник рязко се е повишила при дъждовно време. При мокри пътни платна настъпват 43,82 % от всички катастрофи.  Травматизмът при тях е 37,50 % от загиналите и 50 % от ранените.