Земетресение с магнитуд от 6,2 разтърси индонезийския остров Сулавеси рано тази сутрин и взе най-малко 34 жертви. Около 600 души са ранените, десетки сгради са рухнали, сред тях и болница, съобщиха представители на спасителните служби, цитирани от световните агенции.

Епицентърът на земетресението е на 36 километра южно от окръг Мамуджу в провинция Южно Сулавеси. Дълбочината на труса е 18 километра, посочва американският Геоложки институт. Според индонезийски сеизмолози дълбочината е била още по-малка - 10 километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Повечето жертви са в град Мамуджу.

"Болницата е унищожена, тя се срути. Пациенти и персонал се оказаха под развалините, в момента ги евакуираме", каза спасител.

По негова информация, под отломките на болницата в административния център на провинция Западно Сулавеси има няколко десетки души.

Снимка: iStock by Getty Images

Над 300 къщи и други сгради са повредени от труса.

Около 2000 души в Западно Сулавеси е трябвало да напуснат домовете си.

Смята се, че трусът не е предизвикал цунами, но хората по крайбрежните райони са се изтеглили в зони с по-високо надморско равнище.

На три места трусът е причинил свлачища. Главният път между окръзите Мамуджу и Маджене е блокиран от земна маса.

Снимка: iStock by Getty Images

Властите са призоваха жителите в районите около епицентъра на земетресението да избягват напукани или повредени сгради и, преди да се върнат в домовете си, да се уверят, че те са сигурни за обитаване.

 

Няколко часа по-рано вчера в същия район имаше трус от 5,9 и бяха повредени няколко къщи.

Няма данни за пострадали български граждани при земетресението в Индонезия, по данни на посолството ни в Джакарта, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Островът се намира в отдалечен район от столицата Джакарта и на негова територия няма български граждани.