Един човек загина и трима са ранени при взрив в управлението на Федералната служба за сигурност в руския град Архангелск днес, съобщи губернаторът на Архангелска област Игор Орлов, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Губернаторът подчерта, че не става дума за учение и че всичко е много сериозно.

"Вземаме мерки за засилване на сигурността на мирните жители и обществените сгради в Архангелския регион", добави той.

Взривното устройство е избухнало малко преди 09.00 ч. (06.00 по Гринуич). Федералното следствие съобщи, че 17-годишен местен жител е загиналият при взрива. Тийнейджърът влязъл в сградата и извадил от чантата си неустановен обект, който избухнал в ръцете му.  Ранените са "трима служители от ФСС".

По предварителни данни младежът е използвал самоделно устройство. Самоличността му е установена, се казва още в съобщението на федералните служби, в което няма подробности за извършителя.

На местопроизшествието работят следователи и криминалисти, които разпитват очевидци и събират материали за експертизи.

Образувано е наказателно дело за терористичен атентат и незаконно носене на боеприпаси.

Делото ще бъде разследвано от централния апарат на Следствения комитет в Москва, който ще проучи кръга от познати на младежа и евентуалните му мотиви, заяви за ТАСС говорителката на федералното следствие Светлана Петренко.

Нападенията срещу полицията и службите за сигурност не са често явление в Русия с изключение на Северен Кавказ - регион с предимно мюсюлманско население, където властите водят борба с ислямистки бунтовници, отбелязва АФП.

ТАСС припомня терористичните актове с взривни устройства на територията на Руската федерация от 2013 г. насам.

20 май 2013 г. в близост до сграда на съда в Махачкала (Дагестан) избухва взрив с малък капацитет в паркирана кола. След 15 минути, когато полицейски служители пристигат на място, избухва второ взривно устройство с капацитет от 40 до 50 кг тротилов еквивалент. В резултат на това загинаха четирима души, включително двама полицейски служители. 35 жертви са били хоспитализирани с наранявания с различна тежест.

На 25 май 2013 г. в Махачкала, близо до сградата на Министерството на вътрешните работи на Дагестан, 25-годишна терористка се самовзриви. 14 души бяха ранени, като двама от тях - полицай и пощенски служител , починаха в болница от нараняванията си.

21 октомври 2013 г. в квартал Красноармейския град Волгоград избухна бомба в градски автобус. Седем души бяха убити (без да се включва терористът), повече от 40 бяха ранени. Пътниците на автобусите, минувачите и водачите на коли, които бяха наблизо, бяха ранени.

29 декември 2013 г. във Волгоград на входа на сградата на железопътната гара в зоната за инспекция избухва експлозия при самоубийствен атентат. Бомбата е активирана от атентатор камикадзе, когато полицаи го спират да премине в чакалнята на гарата. Четиридесет души загинаха на място, 49 бяха ранени, от които 34 бяха хоспитализирани, четири по-късно починаха в болници.

На 30 декември 2013 г. взривно устройство е активирано в квартал Дзержински на Волгоград в тролейбус, пътуващ по маршрут до центъра на града. В резултат на самовзривил се атентатор, 16 души загинаха. 41 души са ранени, от които 27 са хоспитализирани.

На 5 октомври 2014 г. в близост до концертна зала в Грозни (Чечения), където се провежда концерт за Деня на града, 19-годишният местен жител се взриви при опит да премине металния детектор на полицията. Петима полицаи и самият терорист бяха убити, 12 полицейски служители бяха ранени.

 На 3 април 2017 г. самоубийствен атентатор активира взривно устройство във влак в метрото в Санкт Петербург. В резултат на това на място бяха убити десет души (без да се брои терористът), още 5 души починаха от наранявания в линейки и болници. 103 пътници на метрото са ранени.

На 27 декември 2017 г. в Санкт Петербург избухва експлозия в склад на супермаркет. Общо 18 души бяха ранени. Взривът бе обявен за терористичен акт.