Броят на жертвите на газовата експлозия в пететажна жилищна сграда в град Новосибирск е достигнал до 12 души, предаде ТАСС, като се позова на службите за спешна помощ.

Това е втората фатална газова експлозия в Русия в рамките на три дни, съобщи Ройтерс. Руската държавна Следствена комисия, която отговаря за разследването на тежки престъпления, съобщи, че е започнала разследване и е задържала двама души, извършили работа по поддръжка в сградата няколко дни преди експлозията.

Девет души са били откарани в болници в Новосибирск. Двама от тях са в тежко състояние, а други двама са изписани от лекарите след преглед. Трима души все още са в неизвестност, допълва БТА.

На кадри от видео, публикувано от руското министерство на извънредните ситуации, се вижда, че част от многоетажна жилищна сграда е почти напълно разрушена и липса цялата й фасада. Ръководителят на министерството Александър Куренков е пристигнал в Новосибирск, за да надзирава дейностите на своите служители. Куренков заяви, че президентът на Русия Владимир Путин лично е поел контрола над ситуацията.

В Новосибирска област бе обявен ден на траур, съобщи в "Телеграм" губернаторът на областта Андрей Травников.

Путин изрази съболезнованията си във връзка с експлозията. Държавният глава пожела на пострадалите бързо възстановяване и обеща да окаже необходимата помощ. Той изрази надежда, че "всичко, което трябва да се направи в такива случаи", е направено и ще бъде направено от регионалните власти. "Ако е необходима помощ от федералните власти, искането за това трябва да бъде формулирано възможно най-скоро", призова той.

При друг инцидент във вторник загинаха най-малко петима души след газова експлозия в пететажна сграда в град Ефремов, южно от Москва. Газовите експлозии са сравнително често срещано явление в Русия заради остарялата инфраструктура и недостатъчно строгите правила за безопасност за употребата на газ, посочва Ройтерс.