Един човек е загинал и 72-ма души са били ранени при земетресението с магнитуд 5,9, регистрирано днес в окръг Дюздже, Северозападна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от турските медии.

Най-много ранени има в Дюздже. Съобщава се за пострадали хора в Истанбул, Зонгулдак, Сакария, Болу. Повечето граждани прекараха нощта и сутрешните часове навън, информира Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Част от хората са пострадали, след като са скачали през прозорците или от терасите на домовете си, опитвайки панически да избягат навън.

Земетресението бе регистрирано в 04:08 ч. местно време (03:08 българско време). Епицентърът му е бил в района на град Гьоляка - на около 260 километра източно от Истанбул. Дълбочината на труса е била 6,81 километра. Земетресението е било усетено на много места в Турция, включително в окръзите Истанбул, Анкара, Болу, Сакария, Коджаели, Кютахия, Биледжик, Бурса, Измир, както и в България.

Последвали са над 100 вторични труса, най-силният от които с магнитуд 4,3, посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Нанесени са сериозни материални щети на сгради в много населени места.

Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ситуацията в момента "не е изключително тежка", информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Почти приключихме проверките в селата около Гьоляка. Не се съобщава за особено сериозни щети, заяви пред ТРТ-Хабер министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в опит да успокои гражданите.

Снимка: Дюздже/БТА

По време на земетресението е имало прекъсване на електрозахранването, но властите вече го възстановяват, добави той.

Съдебната палата в Дюздже е сред сградите в района, на които са били нанесени по-сериозни щети, информира Анадолската агенция.

От АФАД съобщиха, че са изпратени хиляди одеяла и палатки на хората в Дюздже.

Днешният ден е обявен за неучебен за учениците (както и за някои студенти) в четири окръга - Дюздже, Сакария, Болу, Зонгулдак. Бременните жени и инвалидите днес също имат право на почивен ден, информира ТРТ-Хабер.

Междувременно кметът на Дюздже Фарук Йозлю каза, че земетресението е изплашило много жителите на града, които още си спомнят разрушителното земетресение през ноември 1999 г.

Йозлю обаче изтъкна, че 80 процента от жилищните сгради в града са нови.

Като град, който е преживял силно земетресение, ние стриктно прилагаме мерките и разпоредбите. Също така сме свикнали със земетресения. Жилищният фонд на Дюздже е на 80 процента нов. Общото население на град Дюздже е 400 хиляди души, като 63 процента от хората живеят в центъра на града, каза кметът Йозлю, цитиран от Хабертюрк.

При разрушителното земетресение с магнитуд 7,2 на 12 ноември 1999 г. в Дюздже загинаха 845 души. Трусът, продължил 30 секунди, бе усетен дори в Украйна. Ранени бяха 4948 души, хиляди сгради бяха разрушени.

След земетресението през ноември 1999 г. Дюздже, който дотогава се водеше в състава на окръг Болу, стана 81-ият турски окръг.