Детето влязло във водата, въпреки вдигнатия червен флаг и високите вълни, съобщи д-р Иван Иванов, управител на Диагностично-консултативен център “Света Клементина” във Варна, предаде Дарик радио.
Момчето, което почивало в курорта с родителите си, е влязло около 11.00 часа във водата  до зоната с джетовете, която е оградена с малки плаващи шамандури. Поради силното вълнение инструкторът започнал да вади съоръженията на брега. Когато се качил на джета, идваща внезапно силна вълна, тласнала плавателния съд към брега и той ударил момчето.
Първа помощ на пострадалото момче е оказал лекарят от медицинския екип на ДКЦ I “Света Клементина”, който е поставил обезболяващи медикаменти и венозни системи на детето. То е с контузни рани на гърдите и корема и травми в тази област. Откарано е за по-пълни изследвания в шоковата зала на МБАЛ “Света Анна”.
Състоянието на детето е стабилно, съобщи директорът на болницата доц. Лидия Петкова. То е било ударено в областта на гърдите, но не се е давило и само е излязло от водата, след което му прилошало. Няма видими следи за тежки наранявания. Рентгеновата снимка е показала, че няма фрактури, а ехографията е отхвърлила възможни вътрешни наранявания. След като са взети проби за нови изследвания, за консулт е извикан и гръден хирург от здравното заведение. Детето не е губило съзнание и все още е под наблюдение. Предвид резултатите, ще се вземе решение дали детето да бъде хоспитализирано и къде, уточни Петкова.
Още два инцидента за близо час и половина са регистрирани по плажовете край Варна, каза още д-р Иванов, цитиран от "Фокус". Около 12.00 часа в курорта “Свети Константин” при жълт флаг силна вълна отнесла 13-годишно момче от Русия под моста до хотел “Марина”. Двама негови близки се хвърлили в бурното море да го спасяват, но не успели и започнали да викат за помощ, при което ги извадили спасители. Медицинският екип ги прегледал и установил, че не са пострадали и на практика се отървали само със силна уплаха.
В 12.30 часа отново на първи пост на плажа в курорта Златни пясъци при червен флаг в морето влязла 23-годишна жена от Карлово. Вълната я е завъртяла и ударила по рамото, което е силно контузено. Освен това жената се оказала и хронично болна и припаднала. След бързата намеса на медицинския екип от ДКЦ I  туристката е дошла в съзнание, поставени са й обезболяващи лекарства за отока на удареното рамо и с линейка на “Бърза помощ” е откарана за по-нататъшни изследвания в МБАЛ “Света Анна”, каза д-р Иванов.
Спасителите отново апелират при при бурно море и забранителен червен флаг, за по-голяма отговорност у плажуващите.
"Може би наистина трябва да се помисли концесионерите на плажа да създадат или да наемат специални органи, които да глобяват влизащите при забранителен флаг в морето, тъй като това най-вероятно ще се окаже единствената ефективна мярка срещу безотговорните хора, които не се съобразяват с указанията на спасителите и медицинските екипи. Още повече че такава е практиката в Европа и САЩ", допълни д-р Иванов.