"Тотал П България" и партньорите й ОМВ Офшор България ГмбХ и Репсол България Б.В. започват сондирането на третия проучвателен сондаж в Блок "1-21 Хан Аспарух" - "Мелник-1". Той се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море на приблизително 107 км източно от Варна и 153 км от Бургас.

За целта е мобилизиран сондажният кораб Noble Globetrotter II (GT II), с който се проведоха първите две сондажни кампании. Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от пристанище "Леспорт", Варна, като се използват същите снабдителни кораби.

"След приключването на първите два проучвателни сондажа - "Полшков-1" и "Рубин-1", третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на Блок "Хан Аспарух"", коментира Кевин Ханафорд, Управител на Тотал Е&П България.

Усилията на Тотал Е&П България продължават да бъдат фокусирани върху отговорното, безопасно и ефективно осъществяване на проучвателната дейност в акваторията на България.

Тотал Е&П България Б.В. - клон България, е дъщерно дружество на базираната в Париж глобална енергийна група Total S.A. Подразделението "Проучване и добив" на Тотал отговаря за дейностите по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни по света. Тотал и неговите партньори Репсол и ОМВ започнаха проекта "Хан Аспарух" през юли 2012 г. Тотал Е&П България Б.В. е оператор на Блока от 2014 г.