Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското председателство на Съвета на ЕС, в което заплашва да наложи вето на евробюджета. Причината е сключеното в четвъртък споразумение за лишаване от еврофондове на държавите членки, които нарушават върховенството на закона, предаде Франс прес.

"Въпреки че Унгария е поела ангажимент в полза на сътрудничеството, с оглед на последните събития, тя не може да осигури единодушието, необходимо за пакета (от мерки), одобрен през юли", се казва в писмото, цитирано от унгарския информационен сайт mandiner.hu.

Пакетът от мерки включва европейския бюджет за периода 2021-2027 г. (1074 милиарда евро) и плана за възстановяване на икономиките на държавите членки от кризата с Ковид-19 (750 милиарда евро).

Европейският парламент и Германия, която преговаря от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на държавите, които не спазват върховенството на закона.

Според mandiner.hu унгарският премиер Виктор Орбан е казал, че "предлаганият санкционен механизъм се основава на неясни правни определения", които отварят възможност за "политически злоупотреби".

Преди няколко дни - ден след споразумението, Орбан каза пред унгарски медии, че "точно в момента няма време за дискусия по върховенството на закона". По-важното е страните, засегнати от коронавирусната криза, да получат бързо средства от европейския бюджет и сумите за икономическо възстановяване. "Говоря за южноевропейските страни. Унгария има достатъчни финансов ресурси за следващите две години", добави Орбан. Но тогава той не заяви изрично, че ще използва правото си на вето, но намекна, че може да го направи, както писа унгарският новинарски портал portfolio, цитиран от ДПА и БТА.

За да бъде приет, бюджетът на ЕС трябва да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде приет единодушно от всички държави членки.

Не е само Унгария недоволната от "съмнителните критерии" за мерките

Бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин - такъв е договореният текст в споразумението.

Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС.

В недоволството Виктор Орбан получи подкрепа от полския премиер Матеуш Моравецки, чиято страна също е обвинявана в нарушаване на върховенството на закона, дори на европейските ценности. На пресконференция във Варшава на 6 ноември (в дена на изразеното недоволство от унгарския му колега), Моравецки, обяви за неприемливо да се поставят преводите от бюджета в зависимост от "идеите (на Европейската комисия или на други страни членки) как функционира полската държава и как функционират независимите полски институции". ЕК не може да решава произволно да не изплаща европейски средства, базирайки се на "съмнителни критерии", подчерта полският премиер.

Върховенството на закона в Унгария и изборите в САЩ

На фона заплахата от страна на Будапеща към европейския бюджет и плана за възстановяване кметът на Будапеща Гергей Карачон, водещ унгарски опозиционен политик, приветства избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати.

"Тръмп бе добър за правителството на Орбан, президентът Байдън ще бъде добър за Унгария", написа във "Фейсбук", цитиран от ДПА.

"Байдън не позира с диктатори. . . а се застъпва за върховенството на закона, човешките права и достойнство", добави той.

Унгарският премиер Виктор Орбан изнася реч чрез видеовръзка при откриването на третото Китайско международно изложение Внос-Износ, проведено в Шанхай, 4 ноември 2020

Снимка: XINHUA/БТА

Както е известно Виктор Орбан често е изразявал симпатиите си към президента Доналд Тръмп. Но сега негов говорител заяви пред държавната агенция МТИ, че премиерът е пожелал "добро здраве и още повече успехи" в писмо до Байдън.

Карачон на свой ред смята, че "нормалността ще се завърне в Белия дом". Той спечели кметските избори в Будапеща през 2018 г. като кандидат, подкрепен от няколко опозиционни партии.