Николов обаче допълни пред журналисти при оглед на терена, че едва ли дружеството ще се откаже от замяната, предаде БТА. 
По инициатива на ГЕРБ бе организирана обиколка за журналисти на заменени горски площи край Черноморието.

Пет години дъщерната на холдинга фирма "Експрес турс" ЕООД се е опитвала да получи заповед за замяна на десет декара горска земя в Несебър с намерение да развие дейността на хотела, който се намира на съседен терен, каза Николов. Напълно изненадващо по думите му миналата година от Държавната агенция по горите най-накрая са позволили замяната с частна собственост в Рибарица.

Николов отрече някой да му е искал пари за извършването на замяната. Земята край морето е била оценена за 9 лева на кв. метър. Сега обаче от холдинга не могат да изградят замислените зони за отдих, заради наложения мораториум върху замените.

Депутатът Емил Димитров е акционер с 13 дяла в "Елеонора транс", той не се интересуваше от туристическата дейност, а само следеше финансовите отчети, каза Николов. Управителят посочи, че хотелът, заради който е направена замяната, "не бил по сърце на Емил Димитров".
 
"Форос дивелъпмънт" ЕАД няма намерение да изсича гората, придобита чрез замени край Бургас въпреки строителните си намерения. Това заявиха от фирмата при оглед на терена.
От фирмата посочиха, че в близост до гората имат строителен терен, на който ще бъде построен жилищен комплекс - част от бъдещ квартал "Крайморие" на Бургас. Придобитата земя чрез замяна, която е с площ 220 декара, ще бъде използвана като паркова зона, обясни представител на фирмата, която е собственост на Тодор Батков. Земята край морето била заменена за "качествен горски фонд" в Габрово, Тетевен, Рибарица и е с площ 1100 декара, казаха още от "Форос дивелъпмънт".