Това пише кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на общинския съветник от "Синята коалиция" Вили Лилков за изпълнението на приватизационния договор на "Въжени линии" ЕАД, което на 20 декември 2007 г. е купено от "Витоша ски" АД, предаде БТА.

“Витоша ски” затвори окончателно за този зимен сезон лифтовете и пистите в планината и оттам настояха за законови промени, които да им разрешат ново строителство и ползване на старите писти без наем.

В отговора на Фандъкова се посочва, че спирането на съоръженията не е сред хипотезите, за които са предвидени санкции. Това не променяло предмета на дейност на дружество - превоз на пътници с кабинкови и седалкови лифтове.
Според договора от 2007 г. купувачът се е задължил за 25-годишен период да не прехвърля на други лица правата и задълженията, произтичащи от договора, без съгласието на продавача - Столичната община.
Купувачът е задължен да направи инвестиции от половин милион лева за създаването на нови или обновяването на съществуващи в дружеството материални активи, пише в отговора.

По изпълнението на договора са правени пет проверки. През първата година е установено, че е купено оборудване за 501 430 лева - пропусквателна система, модули за валидиране на карти и строително-монтажни работи. На купувача е наложена санкция от 120 861 лева заради неизпълнението на задължението за запазване на броя на работните места.

При следващите четири проверки е установено изпълнение на всички задължения. На 9 януари тази година е била петата проверка при която е установено, че "Витоша ски" не са отчуждавали акции, нито дълготрайни материални активи. Спазен бил и предметът на дейност на дружеството.

Средно съставът в дружеството за миналата година е бил 61 души.

С писма от 4 ноември миналата година и 3 януари тази година "Витоша ски" са уведомили Столичната община за невъзможността да работи туристическа и ски-зона "Алеко" и че спират работа.
Визираните в писмото затруднения са от новия Закон за горите, обнародван на 8 март миналата година.

В началото на февруари с гласовете на ГЕРБ и двама независими парламентът прие на първо четене промените в Закона за горите, с които може да се строят ски писти на държавна земя, без тя да се отписва от горския фонд. Така исканията на "Витоша ски" бяха изпълнени.