За тези дестинации са продадени билетите дори за пуснатите извънредни автобуси, съобщи "Фокус". Напливът от пътници е заради кризата с отменените полети, причинена от вулканичния облак. 

Във вторник само за Лондон от автогарата ще тръгнат четири допълнителни автобуса. Вероятно ще бъдат осигурени още автобуси, прогнозират от автогарата. От фирмата-превозвач „Карат С” заявиха, че дори наемат чуждестранни автобуси, за да обслужват наплива от желаещи да пътуват за България. 

Фирмата е пуснала два извънредни автобуса за Германия. "Натоварването в момента при автобусния бранш, осъществяващ международни превози, е свръхвърхово. Може да се сравни само с периода на летните отпуски", коментираха от "Карат С". На ден превозвачът успява да обслужи по около 100 души от България до Германия и още толкова в обратната посока. Фирмите от този бранш като цяло не са подготвени за такава извънредна криза, коментираха превозвачите.

Трима пътници платиха 2000 евро за такси от Брюксел до Виена, тъй като Австрия отвори своите летища, стана ясно междувременно. Шофьорът на таксито е казал пред агенция АПА, че пътуването е продължило 12 часа и половина. 
Френската железопътна компания SNCF пък обяви, че ще предложи отстъпка в цената на 80 000 билета за влаковете “Евростар“ между Париж и Лондон тази седмица. Жестът е за да се помогне на пътниците, блокирани на летищата заради облака вулканична пепел, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.