Следващото заседание по делото КТБ ще продължи отново с разпита на основния свидетел Бисер Лазов (на снимката). Вчера и днес той запознаваше съда с това какво се е случвало в КТБ от създаването на банката и как са оперирали фирмите на Цветан Василев, предаде БТА.

Според адвокат Христо Ботев поне до лятото Бисер Лазов ще дава показания и ще отговаря на въпроси в зала от съдебния състав, адвокатите и прокуратурата.

Лазов последно коментира на вчерашното заседание покупката и финансирането на ТВ7. Днес той разказа още, че фирми свързани с Василев са финансирали в-к "Банкер" между 2011 г.-2014 г. с над 500 хил. лв.

Разказът му навлезе в периода от 2013 до 2014 г. , като обясни, че тогава Василев е продължавал да одобрява и оторизира всички важни решения, които трябва да се вземат. Начинът за това е бил, когато съответните служители имат някакъв въпрос да комуникират с Цветан Василев по мейл или телефон. Съответно той с резолюции върху документа казвал какво да се прави или чрез указания посочвал как да се действа.

Аз съм бил адресат на такива резолюции заедно с хора от банката, заяви Лазов. По думите му този период бил важен, защото тогава във фактическото управление на банката постъпва дъщерята на банкера Радосвета Василева. Тя започнала да управлява и персонала.

Лазов разказа още за лошото отношение на Цветан и Радосвета Василеви към директорите в банката, на което е ставал свидетел. Както и към самия него от страна на дъщерята на банкера, която му оказвала натиск и издевателствала над него. Това го накарало да мисли за напускане, но след разговор с Василев и получени уверения се отказал.

Бисер Лазов каза, че освен финансиране на ТВ7, Цветан Василев е правил и други медийни инвестиции към конкретни журналисти, за да се спрат негативни към него действия, както и за дискредитиране на други лица.

Лазов обясни, че неговите задачи, докато е работил за Цветан Василев, са били свързани с финансиране на фирмата, създадена от Василев за извършването на определени финансови сделки, движението на сумата до крайната дестинация, разпоредена от Василев и коректно отразяване на тези движения в ежедневната информация пращана към банкера.

Свидетелят разказа, че е имало манифактура за компании, финансирани със средства от фирмата. Едни дружества са играели ролята на собственици на дружества кредитополучатели, те не получавали кредити от банката. Други са били такива, които са взимали кредити от КТБ. Част от тях са се финансирали с получаваните кредити, които обаче не са имали общо с основната им дейност, лихвите по тях са се осигурявали от фирмата, за да изглежда редовен кредитът.

Други компании са имали реална стопанска дейност, но в тях Василев не е имал контрол, а на приятелска или партньорска основа, са били използвани за фасада за осигуряване на финансиране към фирмата с получаваните кредити. Трети вид фирми, са нямали капитал и имущество, нито са осъществявали дейност, а по балансите им е имало само фирмени заеми.

Следващото заседание по делото КТБ е на 16 април.