За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус, обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание, след председателски съвет.

Бяхме поканени с управителя на БНБ, за да докладваме степента на напредък по включването на страната към ERM II, обясни той. По думите му, за пореден път парламентарните сили са потвърдили, че са "за" влизането на ни в еврозоната.

Единомислие e имало и по въпроса, че не трябва да се променя сегашният фиксиран курс лев-евро.

Имаме подкрепа, единомислие, че трябва да се присъединим към еврото с курс 1,95583 т.е. действащият, подчерта Владислав Горанов.

Обсъждало се и как да бъдат записани по-големи гаранции, че сегашният курс няма да бъде променян с решение на други държави.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента.

Пред министрите той предложи да се проведе среща на финансовия министър с управителя на БНБ и председателя на бюджетната комисия. На срещата да се обсъдят законодателни промени, за да се гарантира курса на лева към еврото. Тези промени трябва да се съгласуват с Европейската централна банка, каза Борисов.

Предстои утре на бюджетна комисия да бъде разгледано внесеното от председателя й Менда Стоянова допълнение в Закона за БНБ, което се отнася до фиксирането на българския лев към еврото. Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II). Това съответствие е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм.