Едно от сухопътните продължения на газопровода "Турски поток" може да достигне до Унгария. Това каза руският президент Владимир Путин по време на пресконференция в Москва, давана заедно с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи ТАСС.

"През Унгария върви транзит на руски природен газ към Европа, на територията на тази страна има газохранилища ,които позволяват да бъдат снабдявани европейските потребители дори при пиково потребление", каза Путин.

Според него, сега се разглеждат възможностите за включване на унгарски партньори към новите маршрути на транзита на руски природен газ в Европа.

"Не изключвам възможността едно от сухопътните продължения на "Турски поток" да стигне до Унгария", допълни руският президент.

Според него, енергетиката е мважна сфера в двустранните отношения, тъй като Русия обезпечава над 75% от потреблението на петрол в Унгария и 60% от природния газ.

Путин посочи и АЕЦ "Пакш" като пример за руско-унгарско сътрудничество. Той заяви, че тази електроцентрала произвежда 40% от тока на унгарците, а новите й блокове са изградени с руски кредит.