"Потребителите трябва да знаят, че ако купуват вино и спиртни напитки в наливно състояние застрашават здравето си", коментира Найденов, цитиран от земеделското министерство.

Той препоръчва да се купуват бутилирани продукти с ясен производител и произход. По думите му търговците използват засиленото потребление покрай празниците, за да пробутат нелегална и нискокачествена продукция.
Те трябва да знаят, че ще ги дебнем, защото работят и в сивия сектор, заканва се Найденов.

Директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев призова хората да купуват вино от магазините. По думите му, наливното вино, което се продава на улицата е с цена, която не се различава значително от бутилирания продукт.

През декември от Изпълнителната агенция по лозата и виното са направени над 500 проверки и са иззети над 2 тона вино и ракия в страната.
В София са направени проверки на 17 пазара и са регистрирани само 2 нарушения. На нарушителите ще бъдат съставени актове за около 10 - 15 хил. лева.

400 литра незаконен алкохол, продаван на пазара в "Красно село", е заловен при проверка на Изпълнителната агенция по водата и виното и Икономическа полиция.
Търговец не е представил документи за произход на виното и регистрация за винопроизводител. Притежавал е временно разрешително за продажба в района, но е нямал касов апарат.