Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов край Харманли, където откри гроздобера в района, предаде БТА.

Цената на гроздето не е тази, която очакваха производителите и определено е по-ниска от очакваната, отбеляза министърът. По думите му държавата не може да се намеси при определянето на изкупните цени, но може да направи така, че да няма нерегламентиран внос на грозде от трети страни, които да подбиват цените на родните производители.

Според Найденов, при условие че има нереализирани количества вино от минали реколти, едва ли би могло да се очаква и да се търси по-висока цена на гроздето.

Министърът смята, че трябва отново да започнем да изнасяме вино на пазарите, които "сме изгубили с лека ръка" - в Русия, в бившите социалистически страни. Той добави, че се правят опити за пробив на японския и на китайския пазар.
Ние имаме амбицията наистина да научим българите, че вино и от грозде става, защото много често това, което намират нашите контролни органи в бутилките, не е вино от грозде, коментира министър Найденов.

"Когато започнем да правим вино само от грозде, тогава и цената ще бъде по-друга, а когато започнем да правим и ракия от винен дестилат, от грозде - също цената ще друга", заяви той. В момента големият процент от ракията не се прави от винен дестилат, а от зърнен, както и някои от вината не се правят от грозде, а от спирт, есенции, оцветители, отбеляза Найденов.

"Имаме амбиции - както слагаме ред по отношение на храните, така да стане и с виното, защото то е част от трапезата. Виждате какви усилия полагаме в момента по някакъв начин да сложим ред в това, което слагаме на трапезата - млечни и месни продукти, хляб. Мисля, че го дължим и за виното", каза министърът. По думите му поне 25 процента от ракията, която правим, трябва да бъде от винен дестилат, за да успеем да убедим Европейската комисия, че е национален продукт. С 50 % може да падне акцизът на гроздовата ракия, ако България успее да регистрира продукта като национален в Европейския съюз, допълва БНР.

Относно продуктите по стандарта "Стара планина" министърът каза, че в момента има физическо присъствие от органите на ДВСК при производството на абсолютно всяка партида месни продукти по утвърдения от НВМС стандарт „Стара планина”. Найденов каза, че заявките за производството по стандарта са много големи и не знае докога от ДВСК ще издържат на натоварването, но към момента инспекторите се справят, съобщи "Фокус".

„Правим това, защото не искаме стандартът по някакъв начин да бъде дискредитиран. Все пак да не забравяме, че сме в България и някой ще се опита да заобиколи стандарта и да измами най-грубо потребителя. Нека да е ясно, че тогава той ще загуби правото си да произвежда въобще – и то не само „Стара планина”, а всичко”, посочи Найденов.