Британският премиер Риши Сунак се подготвя да обяви голяма газова сделка със САЩ след срещата на високо равнище за климатичните промени КОП27, предаде Ройтерс, позовавайки се на британския вестник "Телеграф".

Разговорите за "енергийно партньорство за сигурност" са в заключителен етап и САЩ възнамеряват да продадат на Великобритания около 10 милиарда кубически метра втечнен природен газ през следващата година, пише още изданието. "Телеграф" добавя, че се очаква сделката да бъде сключена до една или две седмици.

Великобритания от месеци води преговори с държави доставчици на газ, включително Катар и Норвегия, с надеждата да избегне недостиг на енергия, който би довел до спирания на тока през зимата, припомня БТА. Според в. "Дейли телеграф" доставките на втечнен природен газ от САЩ са били обсъждани с президента на САЩ Джо Байдън лично от предшественичката на Сунак на премиерския пост Лиз Тръс.

Пред участниците в климатичната конференция Риши Сунак, който първоначално планираше да не посещава КОП27, се похвали с усилията на Великобритания да постигне въглеродно неутрална икономика и с отделените от страната 11,6 млрд. паунда за подпомагане на по-бедните държави в борбата с глобалното затопляне.

Сунак беше много по-оптимистичен от останалите лидери. "Можем да превърнем борбата си срещу изменението на климата в глобална мисия за нови работни места и нов растеж и да завещаем на децата си една по-зелена планета", заяви той. "Наистина има място за надежда. Нека я реализираме".