Китайският президент Си Цзинпин каза днес на лидерите на страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), че Китай и арабските държави от региона са естествени партньори, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

В речта си на срещата на високо равнище между Китай и ССЗ Си заяви, че Пекин и държавите от Залива би трябвало пълноценно да използват Шанхайската борса за нефт и природен газ като платформа за енергийни сделки в китайска валута.

Той предложи редица сфери за сътрудничество в следващите между три и пет години, включително енергетиката, финансите и инвестициите, иновациите и новите технологии, аерокосмическия сектор, езиците и културата.

Преди да се срещнат със Си в Рияд, лидерите на страните от ССЗ се събраха на среща на върха, председателствана от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

В срещата участва и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, чиято страна в момента е домакин на Световното първенство по футбол и която до голяма степен възстанови връзките си с арабските си съседи след продължил няколко години бойкот. Във форума участваше и кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа, чиято страна все още е в обтегнати отношения с Катар.

Принц Мохамед похвали Катар за домакинството на Мондиала и преди срещата топло поздрави шейх Тамим - нещо немислимо само преди две години, докато още действаше бойкотът.

Си Цзинпин е на държавно посещение в Саудитска Арабия. Китай разчита на арабските държави в Залива, особено на Саудитска Арабия, за вноса на суров петрол на стойност милиарди долари, за да захранва своята икономика. Арабските страни в Залива се стремят да укрепят връзките си с Китай, след като фокусът на САЩ върху региона отслабна. Американците продължават да поддържат свои бази в региона, където са разположили десетки хиляди войници, но арабските държави от Залива усещат, че след края на войните в Афганистан и Ирак вниманието на Вашингтон се насочва другаде.

В ССЗ влизат Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

При посещението си в Рияд китайският президент се срещна и с други арабски и близкоизточни лидери. Той проведе днес двустранни срещи с президента на Тунис Каис Сайед, министър-председателя на Ирак Мохамед Шия ас Судани, президента на Сомалия Хасан Шейх Мохамед, президента на Мавритания Мохамед Улд Газуани и емира на Катар. Вчера Си се срещна с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, палестинския президент Махмуд Абас и суданския военен лидер Абдел Фатах Бурхан.