Това е заявил в понеделник Алексей Милер, ръководителят на руския газов монополист, предава Газета.Ру, цитиран от Дарик. Руският в. "Ведомости" също твърди това в статия, озаглавена "Излишната тръба". Ако Русия получи контрола над газопреносната система на Украйна, "Южен поток" чисто и просто ще стане ненужен.

Преговорите, които се водеха през последните дни между Украйна и Русия изправиха отново на нокти Европа. Само преди 3 години  континентът остана на студено, включително и България. Русия прекъсна доставките на газ през Украйна, обвинявайки я, че краде от синьото гориво. Последваха продължителни преговори, докато газът бе пуснат. Същевременно настъпиха и политически промени в Украйна, които я върнаха отново в руското влияние.

Украински чиновници твърдят, че Киев е готов да продаде на Москва газопроводите си, като „няма намерение да прави фетиш от един икономически актив“. Това е първият път, когато Русия признава, че може да се откаже от проекта Южен поток в случай на подобряване на отношенията си с Украйна. Но без да влиза в повече подробности, Милер е казал пред събралите се журналисти: „Южен поток винаги е бил свързан с Украйна.“
Поредният кръг от преговори е на 15 януари и в случай на успех за Москва, за "Южен поток" са възможни три алтернативи: намаляване на капацитета му, отлагане на строителството или отказ от проекта, отбелязва източник, близък до "Газпром", цитиран от "Дневник".

През миналата година през Украйна са преминали 95.4 млрд. кубически метра природен газ – докато максималната проектна мощност на Южен поток ще е 63 млрд. куб.м. Сега през Украйна се изнасят две трети от руския газ за Европа.
Украйна е получила 1.3 млрд. долара за транзита на руския природен газ през 2010 г. и Киев е силно притеснен от перспективата да загуби този източник на доходи. Украинските власти коментират, че газопреносната мрежа на страната ще започне да работи на загуба, ако през нея започнат да се пренасят по-малко от 60 млрд. куб.м. Правителството на Украйна определя като „кабалистични“ цените на природния газ, договорени от бившия премиер Юлия Тимошенко да се плащат на Русия.

В момента Тимошенко е в затвора, обвинена в корупция и поръчково убийство, Русия и Газпром са забравили напълно за жеста, който тя направи към руската страна.

През четвърто тримесечие Украйна е плащала 446 долара за 1000 кубика – със 100 долара отстъпка – при положение че цената за Германия е 436 долара, без да има каквато и да е отстъпка. Украйна иска да получава руския газ по 230 – 250 долара за 1000 кубика, но Русия е съгласна на това само в случай, че получи не по-малко от 50% от собствеността на украинските газопроводи – или ако Украйна влезе в Митническия съюз между Русия, Казахстан и Беларус.

Междувременно премиерът Бойко Борисов омаловажи изявлението на руския министър на енергетиката Сергей Шматко, че Русия ще изчисли разходите по проекта за строителство на петролопровода "Бургас-Александруполис" и ще ги представи за погасяване на българската страна. Един лев няма да вземат за "Бургас - Александруполис", каза в отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов в Русе.