От тях 40 туристически компании и организации от България ще представят своята визия и тенденции в областта на туризма в нашата страна и ще търсят партньори, съобщи МИЕТ. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е организатор на българското участие, което тази година е с акцент върху културния туризъм.

Изложбеният щанд е с площ от 429 кв. м., където посетителите имат възможност да се запознаят с основни акценти в представянето на различни видове туризъм в България - културен, исторически, винен, спа, религиозен и други. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва на 10 март в представянето на България на изложението и ще присъства същия ден на пресконференцията за чуждестранните медии, посветена на страната ни.

Очакват се и срещи на българската делегация с представители на паневропейските телевизионни канали Euronews и Eurosport, както и с германски туроператори.

Богата програма съпътства деловите срещи на българския щанд по време на изложението. Посетителите могат да наблюдават демонстрация на типични български занаяти, изработка на мартеници и други. На 12 и 13 март група от танцов ансамбъл "Българе" ще изненада гостите на националния ни щанд с богата фолклорна програма. На щанда е организиран и специален винен бар, на който се дегустират подбрана селекция от качествени вина.

През януари 2011 г. България е посетена от общо 249 697 чуждестранни граждани - без транзитно преминалите - което е с 5 процента повече спрямо същия период на миналата година. Увеличение с 4,3 на сто бележат посещенията с цел почивка и ваканция.

Германия е един от водещите пазари за българския туризъм. През януари тази година 9670 германски граждани са посетили нашата страна, което е растеж с 42,5 процента спрямо същия месец на 2010 година.