Това съобщиха от министерството на икономиката. Грузинският министър бе у нас по покана на българския си колега за участие в Черноморския енергиен и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет. Двамата министри продължили разговорите си, започнали при посещението на министър Трайков в Батуми през януари тази година, които са свързани с транспортирането на компресиран природен газ през Черно море.

Министър Хетагури декларирал готовността на Грузия да участва в обсъждането за доставка на природен газ от Азербайджан за България и в постигането на договореност още до юни тази година. Грузинската страна има готовност да завърши до края на 2010 г. строителството на допълнителна отсечка от 30 км, която ще свърже нейната газопреносна система с пристанището в Супса. Това ще даде възможност за увеличаване на капацитета за пренос с още 3 млрд. куб. метра и ще позволи извършването на доставки на компресиран природен газ от Грузия за България.

За целта трябва да бъда изграден и терминал за компресиране на природен газ на пристанището в Супса, което е заложено в инвестиционната програма на грузинското правителство. Трайков и Хетагури се договорили да продължат разговорите по проекта между двете страни през втората половина на този месец.