Докладът е изпратен на министрите Симеон Дянков, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов, защото те са пряко отговорни по темата, която най-много засяга "Булгартабак" - контрабандата, заяви Трайков. 

По думите на Трайков, в доклада се съдържа конкретна търговска информация, а целта му е да даде допълнителни данни на министерството и на другите ведомства за възможностите за съвместни усилия в подкрепа на дружеството. Министърът посочи, че всеки път, когато се говори за "Булгартабак", се говори за тютюневия сектор, а - според него, двете неща не трябва да се свързват. "Булгартабак" ползва в рецептите си 38 процента български тютюни и това е максималното, което може да се ползва, за да може да си продава дружеството цигарите, отбеляза министърът.

От целия изкупуван тютюн, произведен в България, "Булгартабак" изкупува 10 процента, допълни Трайков и посочи, че при това дружеството има проблем да купи този дял, заради наличието на много изкупвателни компании, някои от които дават по-висока цена. За "Булгартабак" не стои въпросът да купува ли повече или по-малко български тютюн. Дружеството дори не може да купи целия български тютюн, от който има нужда, заяви министърът.

Министър Трайков каза в отговор на въпрос, че няма мораториум върху ВЕИ-проектите. Той съобщи, че в сряда, заедно с министъра на околната среда и водите, ще имат среща с бизнеса по този въпрос. Министърът каза, че досега ВЕИ-секторът е бил като хотелите по морето - който пръв вземе парцела, той го прави без да се съобразява с кумулативния ефект.