Единствената реална алтернатива за дружеството е ликвидацията, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Този процес обаче може да продължи години, защото са необходими честност и прозрачност, добави той, цитиран от БТА.
Екипът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е подготвил законопроект за промени в Закона за приватизация, с който ще се обединят Агенцията за приватизация и Агенцията за следприватизационен контрол, каза министърът.
Целта на ведомството е приватизацията на "Булгартабак" и това да стане възможно най-скоро. Работи се по смяна на процедурата за приватизация на холдинга, ще се наеме и консултант, който да работи заедно с АП то този въпрос. Вероятно сделка може да има през първото тримесечие на 2010 година. Продажбата ще стане чрез конкурс, обясниха от министерството.
До 10-15 процента от капитала на някои енергийни дружества ще бъдат продадени през Фондовата борса. Сред тях може да са "БЕХ", "НЕК" АД, "Булгаргаз" "Булгартрансгаз" и други. Процедурата по листването би отнела около три месеца ако подготовката започне преди Коледа. Не е сигурно, че това може да стане до края на първото тримесечие на 2010 година, обясни Трайчо Трайков.
Има идеи за продажбата на държавната част на енергийно разпределителните дружества, но в момента конкретно по този въпрос не се работи, каза министърът.
През първите 100 дни на работа на правителството в МИЕТ е направена пътна карта на енергийните проекти - "Южен поток", АЕЦ "Белене" и други. Създадена е и работна група, която да дефинира българската позиция по руското искане за увеличение на капацитета на газопровода от 31 на 61 млрд. куб. метра годишно, отчете се пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма.  В областта на енергетиката екипът на министерството ще се стреми към сигурност на енергийните доставки, либерализиране на пазара и защита на националния интерес, каза той.
В областта на туризма искаме да утвърдим България като дестинация за културен туризъм с 50 обекта, които да присъстват на световната карта на културния туризъм, добави Трайков.