Засега Министерството на икономиката, енергетиката и туризма няма доказателства, че целите заради които холдингът е създаден, са постигнати. „Още преди седмици казах, че по отношение на БЕХ всички опции са отворени. Крайното ни решение ще бъде основано на това доколко се постигат целите, заложени при създаването на холдинга.
Една от тях например беше по-ефективно използване на финансовите ресурси в групата. Нямаме доказателства, които да ни дават увереност, че тези цели са постигнати”, каза той. Трайков уточни, че различните информации от правителството по повод на бъдещето на БЕХ не са разнопосочни. Той каза, че от министерството са подложени на натиск за вземането на различни решения, но не уточни какъв точно е този натиск. Вижте видео от изявлението на министър Трайков.
Анализът за дейността на БЕХ може да започне и ще се действа, когато има ясни заключения. Едно от съображенията, които не позволяват БЕХ да бъде закрит „от днес за утре”, е участието на някои от дружествата му като страна в големите енергийни проекти, обясни министърът.
„Наистина една от целите на БЕХ беше да се създаде тази голяма маса от активи, които да позволят използването на заемен ресурс на по-ниска цена. Когато решаваме, трябва да преценим каква е цената, която плащаме – дали тя не е загубата на прозрачност или възможност за кръстосано субсидиране, или недостатъчно обоснованите трансфери между дружествата. Това са много сериозни въпроси, които трябва да са обект на много постоянен контрол и на едно изключително добросъвестно управление от страна на ръководството на холдинга”, каза той.
С малко над 29 милиона лева се е увеличила печалбата през юли на дружествата, включени в БЕХ, отчетоха днес от холдинга. Ръстът на печалбата се дължи на подобрените резултати на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", както и на намалената загуба на НЕК. Към края на юли печалбата преди облагане с данъци на дружествата е близо 256 милиона лева. През този период приходите от оперативна дейност на компаниите са се увеличили с 12 на сто. В сравнение с юли 2008 година печалбата на дружествата през тазгодишния юли бележи ръст от 30 процента.