Десетки лозарите от страната излязоха на протест пред Министерство на земеделието срещу политиката на ведомството, която определят като неадекватна и непрозрачна и без дългосрочна визия за сектора.

Недоволните лозари изсипаха изсъхнало грозде пред ведомството и издигнаха табели с призиви за оставката на служебния министър Явор Гечев. Във своеобразен некролог - "Тъжен помен за българското лозарство", те посочват, че за изминали 30 години не спират опитите за убийството на българското лозарство.

Крайно време е да се обърне внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките си периоди, категорични са лозарите.

Снимка: Bulphoto

Като причини за недоволството си посочват липсата на прозрачност в работата на земеделското министерство, катастрофалното законодателство, както и липсата на защита от страна на държавата на родното грозде.

Страдаме от безконтролен внос на чуждо грозде в България, заявиха протестиращи. Трябва да има ясна политика за години напред, с краткосрочни и дългосрочни цели, както и да се направи нов лозарски регистър. Искаме ясни правила и те да важат всички, посочиха недоволните лозари.

Снимка: Bulphoto

"Когато правим ново насаждение, го правим с ясната идея, че това насаждение ще продава 25 години. Ние не виждаме от страна на държавата да има такава политика. В същото време, когато се разпределят средствата, било то субсидии, било вредни помощи, няма ясни критерии и няма ясна методология, по която се разпределя остатъчният бюджет. За войната в Украйна ни се обеща тази несправедливост да бъде оправена, но това няма да се случи", посочи и председателят на "Националното сдружение на българските лозари"  Василев.Василев.

Снимка: Bulphoto

Лозарите напомниха, че България е последна в Европейския съюз по субсидиране на отрасъла.

"Настояваме за адекватни политики в областта на лозарството. Този проблем не е от вчера. Последната година и половина правихме над 20 срещи с министъра на земеделието, зам.-министъра, директора на Изпълнителната агенция по лозята. Непрекъснато ни се обещават неща, които не се случват. Очаквахме предложения от тях за дългосрочна, краткосрочна политика", каза членът на Управителния съвет на Асоциацията на българските лозари - Калин Иванов.

Той сподели, че са претърпели огромни загуби. "Загубата на декар ни е около 400-500 лв. Диалогът куца, поканихме министъра да слезе и да обещае пред камерите", допълни Иванов.

На свой ред Явор Гечев и заместник-министрите слязоха пред Министерството за среща с протестиращите. Той обясни, че според действащото законодателство няма как да се забрани вносът, а това може да стане само след законови промени.

Снимка: Bulphoto

По време на разговора с тях той обеща, че до края на деня на сайта на Министерството на земеделието ще бъдат пуснати всички ставки за всички култури и всички животни. Той подчерта, че служебното правителство изпълнява гласувания от кабинета "Петков" бюджет и тази година са повишени ставките само на лозарите.

Снимка: Bulphoto

А от БСП излязоха с декларация в подкрепа на протестиращите от лозаро-винарския бранш и обвиниха Министерство на земеделието, че унищожава този изключително важен за българското земеделие и българската икономика бранш.

Според тях протестът е абсолютно основателен. В позицията на партията се посочва, че по време на редовното правителство са положили много усилия за подкрепа на бранша, но с идването на Явор Гечев начело на министерството е настанал хаос, несигурност и липса на прозрачност.

"Опитите му да напише стратегия и да управлява сектора по негово усмотрение, докато беше заместник-министър на земеделието в предходното служебно правителство, доведоха до пълен разрив в комуникацията администрация - представители на лозаро-винарския сектор. Предпоставка за промяна в полза на сектора беше възстановената комуникация по време на редовното правителство. Имаше диалог, полагаха се усилия за промяна на политиките, прецизиране на нормативните актове, изслушваха се и се вземаха предвид всички проблеми на лозаро-винарския бранш. Усилия бяха насочени и към по-добро финансово подпомагане през това време. С връщането на Явор Гечев като министър на земеделието и възстановяването на Красимир Коев като директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, всичко бързо се върна както е било, а именно неясно и тревожно, без положителна перспектива за лозаро-винарския сектор", заявяват от БСП.