Търговец на свободния пазар е поискал "Електроразпределение Юг" да изключи захранването на УМБАЛ Пловдив, считано от 9 юли за натрупани задължения за електроенергия. Това съобщиха от пресцентъра на енергийната компания и уточняват, че съгласно Закона за енергетиката дружеството е задължено да изпълни заявката.

Искането е постъпило на 27 юни тази година, като търговецът е декларирал, че неговият клиент - УМБАЛ Пловдив е уведомен за това ден по-рано.

От "Електроразпределение Юг" уточняват, че болничният комплекс получава енергията си от търговец на свободния пазар. Енергийната компания няма информация за размера на дълга, срокове и начини на плащане, договорена цена на енергията, се казва още в съобщението.

От болницата уточниха, че ръководството е предприело всички необходими мерки, за да не допусне неприятната ситуация. Това, по думите на изпълнителния директор д-р Иво Мильотев включва и информиране на Министерство на енергетиката и Министерство на здравеопазването, откъдето въпросът е бил внесен спешно за разглеждане на днешното заседание на Министерския съвет.

Имаме уверението, че определена сума ще ни бъде изпратена за погасяване на част от задължението, а остатъкът да бъде доизплатен на 25 юли, допълни д-р Мильотев.

По-късно от МЗ съобщиха, че електрозахранването на УМБАЛ-Пловдив няма да бъде преустановено. Министерството е изплатило на лечебното заведение изравнителна субсидия за вече извършена дейност за април и май 2018 г., както и авансова субсидия за спешна помощ за юни 2018 г.

По информация на ръководството на болницата е била постигната договореност с търговеца на електроенергия лечебното заведение да преведе част от дължимата сума след получаване на субсидията от МЗ. Остатъкът от задължението на болницата към ЕВН ще бъде изплатен в края на юли - след като болницата получи средства от НЗОК по договор за извършените дейности.