Сградата на бул. „Цариградско шосе” 113 бе продадена от Агенцията за приватизация на публичен търг днес на първоначално обявената цена от 20 млн. лв.

Новият собственик на сградата е "ИПК Родина" АД на медийната групировка "Обединени български вестници".  Неин мажоритарен собственик е "Си ди дивелопмънтс" на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев.

Определената от Агенцията за приватизация стъпка на наддаване бе 1 млн. лв., а депозитът за участие - 2 млн. лв.

Имотът е частна държавна собственост. Купувачът ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота.

Редакционният корпус включва подземни гаражи на две нива; ниско триетажно тяло; две високи тела – корпус 1 на девет етажа, с разгъната застроена площ по проект 8418 кв.м. и корпус 2 на петнадесет етажа, с разгъната застроена площ по проект 13866 кв.м.; "топла връзка" между двата корпуса с разгъната застроена площ 300 кв.м, обясняват от Агенцията за приватизация.

Пълномощник на фирмата на купувача не обясни каква ще съдбата на сградата, останала недовършена и без стопанисване около 25 години. По думите му е много трудно тя да бъде довършена, предаде БТА.

Купувачът извършва издателска и полиграфическа дейност, информационна и търговска дейност, отдаване под наем на площи, както и др. Цената по договора ще се заплати чрез банков превод по сметка на АПСК като цялата сума се заплаща в деня на подписване на договора.
Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на АПСК.

Строителството на сградата, която трябваше да прибере в. “Работническо дело” и още няколко издания, започна в средата на 80-те години на XX век. Почти веднага след началото на демократичните промени строежът бе спрян.
През 2009 г. ИПК "Родина" бе включен в сделка с имоти на данъчните, замислена от предишния кабинет, припомня "24 часа". Тя предвиждаше смесена компания с "Обединени български вестници", които да построят сграда на НАП на терена на "Родина", а в замяна да получат имоти на данъчните на бул. "Дондуков", "Аксаков" и "6 септември". Тогава трите сгради бяха оценени на 83,3 млн. лв. и срещ у тях държавата получаваше едва 49% в смесеното дружество. След скандал намерението обаче не бе реализирано.

Миналата година правителството реши сградата на ИПК "Родина" и прилежащият й терен да бъдат продадени.