С проекта за АЕЦ "Белене" Русия иска да стъпи на територията на ЕС. Това каза Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН в студиото на телевизия "Блумбърг".

Според Тафров "който и да строи АЕЦ "Белене", ще трябва да прибегне до "Росатом", тъй като тази корпорация е производител на реакторите".

"Радев се изпусна, че каквото и да стане, Русия има отношение към "Белене". Така че каквото и да ни разправят за китайски интерес и как държавата ни няма отношение към проекта, всъщност става дума за услуга на Русия да стъпи с тази нова атомна централа на територията на ЕС", посочи дипломатът.

Според него, Бойко Борисов заминава в Русия в слабата позиция на молител, защото не се възползва от ситуацията.

"Борисов заминава за Русия без аргументи, в слаба позиция на молител. Това е достойно за съжаление. Основният ресурс на външната ни политика е, че сме членове на ЕС и НАТО", каза Тафров. Според него, българската външна политика се лута в момента. 

"Ако Борисов беше използвал българското председателство, за да прояви повече активност по отношение на европейския енергиен съюз, по отношение на реверсивните връзки със съседните страни, така че да диверсифицира източниците на природен газ и енергоносители, той щеше да бъде в силна позиция спрямо Путин. Само че сега не е. Той е в слаба позиция, защото е в третия си мандат и поради късогледство или нежелание, или желание да угоди на Русия, той не е подготвил страната си за този момент. Къде са връзките с Гърция, Турция, Румъния или Сърбия? Никакво разнообразяване на енергоизточниците, серия от предварителни дипломатически услуги спрямо Русия без никакви гаранции, че ще получим нещо в замяна, а именно по-ниски цени на газта", допълни бившият ни представител в ООН.