Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви на брифинг в Министерски съвет, че е издала заповед да бъдат прекратени организираните екскурзии в страната и в чужбина до 13 април.

По думите й, това се налага заради усложнената ситуация в международен план. Според Ангелкова обаче със сигурност ще има фалити в бранша.

"Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да се борим и продължим напред в тази тежка ситуация., очевидно е, че само на добра дума и воля не се получава", поясни тя.

От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията, да се внимава и да се предприемат пътувания, само ако е неотложно. Виждате какво се случва в Банско, с туристите в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм, каза министърът. 

Ангелкова апелира към всички да бъдат максимално отговорни, да бъдат стегнати, за да се премине по-бързо през ситуацията. Според нея поведението на туристите е безотговорно. 483 граждани са на почивки в чужбина.

"Много е безотговорно да се пътува в момента. Много ми е тежко да виждам, че на практика няма туризъм. Надявам се с тази заповед временно да преустановим екскурзиите и да можем след това да продължим", добави Ангелкова.

По думите й ситуацията е много динамична, а със синдикати и работодатели е било обсъждано какви мерки да бъдат взети.

"Мога да ви уверя, че с колегите, опитваме да намерим баланс. Всички възможни мерки, които можем да предприемем временно, ще бъдат взети. Не мога да коментирам конкретика, защото сектор Туризъм не може да бъде гледан сам за себе си, трябва да се гледа общата картина", обясни министърът.

"За съжаление може би ще има фирми от бранша, които ще фалират. Ако имахме ограничение от време, по което да си направим сметката, щяхме да можем да дадем информация. Разчитаме максимално бързо да успеем да се справим и юли-август да бъдем в по-спокойна ситуация. Но не можем в момента да комнтираме това. Към момента резервации за лятото не се отказва", поясни тя.