Текстът на Допълнение № 13 е базиран на основните принципи на Допълнение № 11, без фиксиране на ангажиращи срокове за договаряне, уточняват от МИЕТ.

През следващите 3 месеца двете страни си дават време за отговор на въпросите по техническия проект и завишените изисквания за безопасност, за извършване на пазарния анализ от консултанта HSBC, както и за работа по договора за изпълнение, доставка и строителство, който да стане по-банкируем и отговарящ на изискванията на потенциалните международни инвесститори.

Допълнение № 13 предвижда още да бъде създадена финансова работна група, в която ще участва и изпълнителят, за да бъдат изяснени условията на предлаганото руско финансиране.

Миналия месец министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че България ще поиска три месеца замразяване на преговорите с руската страна за строителство на АЕЦ „Белене".

В края на юни изтече поредният 12-ти анекс към споразумението между Националната електрическа компания (НЕК) и "Атомстройекспорт" (руската държавна компания, дъщерна на "Росатом", избрана за строител на "Белене").
Именно заради този анекс бе уволнен шефът на НЕК Красимир Първанов.

През септември преговорите ще бъдат подновени. В рамките на трите летни месеца, през които ще се правят анализи от избраната за консултант по проекта банка HSBC, може да се пише и нов договор за изграждане и строителство на АЕЦ "Белене", каза пак Трайков.