Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това парализира изцяло движението в центъра на столицата.

За налагане на мораториум на въглеродните емисии от страна на Европейския съюз /ЕС/ и спиране на въглищните централи не по-рано от 2043 г. настояват от КТ "Подкрепа" и КНСБ, които провеждат Национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!".

"За да се изкара зимата, при тези цени на електроенергия, следва да се наложи задължително мораториум върху цените на емисиите, каза пред БТА председателят на Миньорска федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов. По думите му, ако това не бъде направено от Брюксел, вероятността голяма част от хората да останат без ток е много голяма.

Двете най-големи национално представителни синдикални организации настояват, че водената политика от ЕС и от правителството - с "козируването", не е най-правилната. Синдикатите не смятат, че Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се обвързва с конкретна дата за затваряне на мините, защото нито една друга европейска държавата не прави това. Според Топалов това трябва да се разглежда в Националния план за климат и енергетиката, защото всички останали европейски държави посочват именно там откога биха могли да затворят въглищните си централи.

На въпрос за индикативната дата, която служебният премиер Стефан Янев обяви, че 2038 г. може да бъде спряно използването на въглища в страната, Владимир Топалов отговори, че няма мотив за тази дата. Той даде пример, че Германия предлага след 2038 г. да спре да използва въглища, но там миксът от този вид електроенергия е 25 процента. Полша, която е с най-големия микс на въглища - 75 на сто, предлага да спре да ги ползва през 2048 г. "А ние, като сме с 50 процента, къде е нашето място?", попита Топалов. Той изтъкна, че не може да се приеме дата на спиране на въглищните централи преди 2043 г.

Снимка: БТА

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

Снимка: БТА

В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.