По закон общинският съвет определя с наредба размера на данъка в граници от 0,1 до 2,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Парламентът сега гласува горната граница да е не 2,5 на хиляда, а 4,5 на хиляда.

Недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лева вече ще се облагат с данък, като така депутатите приеха т. нар. данък "колиба", съобщи БТА.

Коалиция за България и ДПС критикуваха отпадането на необлагаемия минимум по данък "сгради" с мотива, че фискалният ефект от данъка ще бъде нищожен, а събираемостта му - почти нулева. ГЕРБ се отказа от данък "лукс" и напълно парадоксално прехвърли тежестта от кризата на социално уязвимите групи от обществото, коментира съпредседателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов. По думите му, постъпленията годишно от данъка ще бъдат 40 000 лв.

От ДПС посочиха, че едва длъжниците на този данък ще го плащат. Това са неграмотни хора - собственици на колиби, кошари, порутени къщи, които никога в живота си не са попълвали данъчна декларация, обясни Алиосман Имамов. Според него въвеждането на подобен данък е грешна политическа стъпка, за която ГЕРБ ще плати висока политическа цена, а фискалният й ефект е съмнителен.

От ГЕРБ защитиха промяната с мотива, че всички граждани трябва да бъдат равни пред държавата. Целта ни е да накараме хората да плащат данък със символична стойност, посочи Любен Татарски. Според съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, политиката на предишните правителства е довела до негативния ефект къщи на три етажа, които от опозицията наричат "колиби", да бъдат с данъчна оценка за 1000 лева. Сега за тези "колиби на три етажа" ще трябва да се плаща данък, посочи Велчев.
По думите му, въвеждането на данъка е по настояване на Националното сдружение на общините. Българското население няма да обеднее, ако плаща данък от лев-два, добави той.

Прието беше данъкът да се плаща на две равни вноски в следните срокове - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври на годината, за която е дължим. на предплатилите от 1 до 30 април за цялата година се прави отстъпка от пет процента.