Кризата е ударила сериозно и върху по-големите фирми, коментира той.
Новото правителство съкрати разходната част на държавния бюджет, съкращения ще бъдат направени и в държавната администрация, обяви Дянков. Той очаква в близките два месеца останалите министерства да му предадат планове за оптимизиране на работата в секторите, които те ръководят. Според министъра българската бюрокрация е много голяма в сравнение с бюрокрацията в някои други страни и България трябва да излезе от кризата с оптимизирана държавна администрация.
Всяка четвърта фирма има намерение да освобождава работна ръка, коментира междувременно пред БНР днес директорът на Националния статистически институт Мариана Коцева. По нейните думи от май досега проблемите на бизнеса остават едни и същи. Фирмите прогнозират, че и следващата половин година проблемите ще продължат, посочи тя.
Най-големи песимисти и с най-песимистични очаквания за следващите три до шест месеца са строителите. При тях към момента, по последните ни данни, почти всяка втора строителна фирма има закъснения с плащанията и среща финансови проблеми. Т.е. това е тяхната субективна преценка, която много често след това се потвърждава от фактическите данни, които ние събираме за производството. Същото е очакването им за следващите три до шест месеца, обясни Коцева.