Румъния, в сътрудничество със САЩ и Южна Корея, планира да изгради завод за производство на барут и боеприпаси, заяви румънският министър на икономиката Флорин Спатару в ефира на местна телевизия.

Той припомни, че последният завод за производство на барут в Румъния е бил затворен през 2004 г., след което страната е внасяла боеприпаси и барут за нуждите на въоръжените си сили.

"Сега ще направим по-голям производствен капацитет за видове боеприпаси на НАТО и извън НАТО. Освен отпуснатите от Министерството на икономиката 800 млн. леи (около 160 млн. евро), сключихме и платено партньорство с американски и южнокорейски компании, за да започнем това промишлено строителство", заяви Спатару.

Също така ръководителят на румънското министерство на икономиката подчерта, че пандемията от коронавирус и войната в Украйна са довели до създаването и изпълнението на плана за индустриално развитие на Румъния, който отчита новите реалности и зависимостта от вноса трябва да бъде намалена.

Още през миналата година съюзниците на Украйна непублично разглеждаха планове за възстановяване на производството на боеприпаси съветски калибър в бившите съветски републики, за да се задоволят нуждите на Украйна.

На 8 март в Стокхолм министрите на отбраната на ЕС се споразумяха да ускорят доставките на артилерийски снаряди и да закупят повече боеприпаси, за да помогнат на Украйна, но все още не са решили как да приложат плановете на практика.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников, който присъстваше в Стокхолм, призова министрите да подкрепят плана на Естония страните от ЕС да обединят усилията си за закупуване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди през тази година на стойност 4 млрд. евро.