Швейцарската банка "Креди Сюис" изкупи облигации на Еквадор на стойност 1,6 млрд. долара, освобождавайки парични средства за опазване на уникалните в страната. Това е най-голямата замяна на дълг срещу опазване на природа, която някога е правена, предаде Ройтерс.

В плановете са включени три от основните държавни облигации на Еквадор, които са се сринали в стойността си през тази година поради политическа криза. Те бяха закупени с голяма отстъпка, като спестяванията ще бъдат вложени за опазване на една от най-ценните екосистеми в света, която е вдъхновила Чарлз Дарвин за създаването на теорията за еволюцията.

Операцията стана възможна, след като в петък международната рейтингова агенция Мудис даде висок инвестиционен рейтинг Aa2 на "галапагоските облигации" на стойност 656 млн. долара с падеж през 2041 г. Постъпленията ще бъдат използвани за отпускане на заем на Еквадор, гарантиран и застрахован от няколко американски финансови институции.

Обратното изкупуване се извършва на фона на политическите сътресения в Еквадор, където Националното събрание е в разгара на процес на импийчмънт срещу президента Гилермо Ласо заради злоупотреба със служебно положение, което той отрича.

Вулканичните острови Галапагос се намират на 970 км от бреговете на Еквадор. Заради отдалечеността си много уникални животински видове, включително гигантски костенурки, морски игуани и дарвинови чинки, се срещат само там и никъде другаде в света.