През последните десетилетия България и Гърция се превърнаха в стратегическа ос на стабилност на Балканите и пример за добро сътрудничество, което създава отлична основа за работа на бизнеса. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с Гръцкия бизнес съвет в София. 

В организацията членуват 170 гръцки компании, които оперират на българския пазар в различни направления на технологичния, производствения, финансовия и търговския сектор, посочват от прессекретариата на държавния глава. 

Според Радев възможността за присъединяването на България към Шенген още тази година ще бъде сериозен стимул за насърчаването и на търговския обмен, и на туризма. С влизането и на Румъния в Шенген, гръцките пристанища ще имат директен излаз към Източна и Централна Европа и това трябва да бъде обща цел, посочи президентът. Румен Радев подчерта и значението на увеличаването на пропускливостта на граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата-Промахон", както и откриването възможно най-скоро на граничен пункт "Рудозем-Ксанти".

Свързаността между България и Гърция е основен фактор за повишаване на ефективността на бизнеса и за справяне с последиците от кризите в нашия регион, смята президентът. Радев определи двустранния стокообмен от почти седем милиарда евро годишно като ясен индикатор за позитивната тенденция в икономическото сътрудничество и изрази очакване, че с реализацията на редица нови проекти, укрепващи свързаността, статистическите показатели ще се подобрят още повече. 

"Енергийната криза, пандемията от COVID-19 и продължаващата война в Украйна преосмислиха понятията добросъседство, сътрудничество, взаимопомощ и солидарност", посочи още Радев. Той подчерта, че в моменти на криза съседите и партньорите са най-важни и изрази признателност за протегнатата ръка от южната ни съседка, с чиято подкрепа България си осигури необходимите количества природен газ в труден момент. 

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Въвеждането в експлоатация на интерконектора през октомври миналата година, възобновяването на проекта за нефтопровод по линията Александруполис - Бургас, както и партньорството за повишаване на сигурността на газовите доставки, са важни компоненти за гарантирането на реална енергийна диверсификация, каза още пред представителите на бизнеса президентът.

През февруари Румен Радев беше на официално посещение в Гърция, на което служебният министър на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас подписаха меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис - Бургас, припомня БТА.

По време на днешния форум държавният глава изтъкна отличното взаимодействие на политическо и дипломатическо ниво между България и Гърция, както и развиващата се институционална рамка на двустранното партньорство, чрез която бизнесът на двете съседни страни да постига оптимални резултати. Румен Радев открои и подготвените законопроекти от служебното правителство в областта на правосъдната реформа и подобряване на нормативната база в подкрепа на бизнеса, допълват от прессекретариата на президента.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава